Wysłany: 23-01-2004, 08:17 Temat postu: Internet radiowy - jak to wygląda w praktyce ?
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat dostępu do internetu drogą radiową . Coraz więcej o tym słyszę i zastanawiam się jak to działa w praktyce. Wyraźcie swoje opinie na ten temat ..
...
jak działa ,
czy jest zawodny ,
jaki jest koszt ,
kto w mieście świadczy te usługę...
Używając porównania można powiedzieć, że działa to podobnie jak dwie (lub więcej) krótkofalówki. Jedna jest u dostawcy internetu, druga u Ciebie. Oczywiście jest to duże uproszczenie, (w rzeczywistości jest to "troche " bardziej skomplikowane), ale ogólnie na takiej zasadzie to działa. Rolę kabla, którym jest dostarczany internet, spełniają w tym wypadku fale radiowe.
Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej szczegółów, najlepiej udaj się do firmy, która oferuje taki dostęp, ponieważ różni providerzy (dostawcy internetu) stosują różne rozwiązania technicze.
Kwestia niezawodności.
Z tego co się orientuję, to samo łącze jest dosyć niezawodne, większość przestojów spowodowana jest "innymi czynnikami", z którymi łącze ma niewiele wspólnego.
Ja korzystam z "radiówki" już od kilku lat, i ogólnie nie mam jakichś większych zastrzeżeń.
Dla osób, które raczej często korzystają z netu, jest to napewno lepsze rozwiązanie niż dostęp komutowany (przez modem), chociażby ze względu na koszty, czy też fakt stałego, nieograniczonego czasowo, dostępu do sieci.
Koszty są różne, zależne od firmy, od wykupionego pakietu (w głównej mierze chodzi o szerokość pasma - im szersze tym "internet działa" lepiej i szybciej, ale niestety drożej), od sprzętu jaki zostanie zainstalowany i paru innych rzeczy. Z moich obserwacji wynika, iż koszt instalacji waha się w granicach od 400 zł do ok. 1000 zł, natomiast miesięczny abonament - przy wykupieniu najtańszego pakietu - to wydatek rzędu 60 zł.
Z góry uprzedzam, że podane przeze mnie ceny mogą się różnić od tych, które proponują konkretni dostawcy.
W Starogardzie "radiówkę" napewno ma w swojej ofercie "ZiP Computer", podobno "Pestar", co do innych firm to musiałbyś już sam się zorientować.
Miałem kiedyś do dyspozycji łącze radiowe w miejscu pracy i chodziło to strasznie , zawieszał się jakiś wap (czy coś takiego) przy nadajniku i nic nie chodziłotransfer był bardzo słaby . Wszystko wracało do normy gdy zadzwoniłem do serwisu
Czy ty też masz takie problemy ?
Dla mieszkańców Zblewa stałe podłączenie do internetu od zaraz - 320 kbit /s. Instalacja - 790 zł brutto, abonament za jedno stanowisko - 89 zł brutto. Musisz mieć kartę sieciową. Dokłądne wiadomosci na znajdziesz stronach http://dobrynet.pl 56 252 96.
Mam takie podłączenie od 1 grudnia ub.r. Działa bezawaryjnie. Poleceam wszystkim zblewiakom, a szczególnie firmom, skończą się Wasze kłopoty z przesyłaniem danych.
Pozdrawiam.
Wysłany: 30-03-2004, 22:09 Temat postu:
oneman napisał:
Miałem kiedyś do dyspozycji łącze radiowe w miejscu pracy i chodziło to strasznie , zawieszał się jakiś wap (czy coś takiego) przy nadajniku i nic nie chodziłotransfer był bardzo słaby . Wszystko wracało do normy gdy zadzwoniłem do serwisu
Czy ty też masz takie problemy ?
hehe...jeszcze jakie...mnie juz, że tak ładnie się wyrażę, KURWICA bierze...mam sporo pracy, która przede wsyzstkim wymaga współpracy z netem ale nie mogę nigdy tego doskonale zrobic albo w najlepszym wypadku WCALE bo netu nie ma...co chwilę mi pada! Poza tym juz "przywracanie systemu" czy "uruchom ponownie" (choć to akurat i tak nie ma nic wspolnego z siecią) nie wystarcza..jak tak dalej pójdzie to niestety ale ZIP poniesie konsekwencje..chociażby reklamowe....Cóż....skoro płacę to wymagam:/ a jesli wymagam to ma to być w miarę dobrze wykonane!!!
Ziirytowana na maxa
Izabela
Ostatnio zmieniony przez Izabela dnia 30-03-2004, 22:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-03-2004, 22:15 Temat postu:
aaaa....i oczywiscie za każde wezwanie serwisu a co za tym idzie: naprawa...zobowiązani jesteśmy ponieść koszta, które są uwzglednione w umowie...więc nasuwa się zasadnicze pytanie: czy oby ZIP w ten sposób nie zarabia na siebie??
Wysłany: 31-03-2004, 14:24 Temat postu: radiowe łącze internetowe
Nie rozumię Wasszych problemów z internetem, bo moje łącze działa od grudnia ubiegłego roku i nie mam z nim żadnych kłopotów, o których piszecie.
Jesto to łącze internetowe na terenie Zblewa, założone przez DobryMicrosystem's Starogad Gd.
Dokłądne wiadomosci znajdziesz na stronach http://dobrynet.pltel. 56 252 96
POLECAM WSZYSTKIM (a szczególnie firmom) - działa naprawdę bezawaryjnie!!!!
Wysłany: 01-04-2004, 21:47 Temat postu:
no cóż...tak naprawde to nikt sam się do konca nie rozumie:) masz szczęście iż akurat Tobie przytrafił się taki dobry dostawca netu:) co prawda nie wątpie iż Zip jest ok. ale np u mnie jest nie ok. ot mała zpoematyzowana sentencja...