Wysłany: 02-10-2003, 05:35 Temat postu: Co jest polskie?
Dzisiaj w Polsce nie produkuje się już nic polskiego. Nawet, jak się głupią żarówkę chcę kupić, to trzeba kupić, za przeproszeniem, osram.
Nie żebym był przeciw, ale trochę mnie to dziwi A Was?
Mnie to dziwiło ...kiedyś teraz do tego przywykłem .
Pracuję w handlu i obserwuję co się dzieje z polskimi producentami
i tak np .
*Wedel (najsilniejsza polska marka słodyczy czekoladowych ) - Kupiona przez firmę Cadbury a ciastka z wedla to "Lu" (Lu to również polskie słodycze "San")
*Hortex (silna polska markasoków ) - Pepsi
Winiary - Nestle
Toruń Pacific - Nestle
Mógłbym tak wymieniać do woli bo na palcach jednej ręki można policzyć firmy polskie . Dobrą jakość już sprzedaliśmy . Przykre to jest ale prawdziwe jak fakt że gdybyśmy nie sprzedali tych zakładów to nie potrafilibyśmy utrzymać nawet najsilniejszych marek . Powód ? Brak zaplecza finansowego jakim dysponują zachodnie koncerny np Nestle . Druga sprawa to to, że dopiero od kilku lat możemy poszczycić się wykwalifikowaną kadrą menedźerską . Ale to wymagało czasu bo dobrzy polscy fachowcy stali się nimi dopiero pod skrzydłami Koncernów zachodnich .
Tak więc w sektorze produkcji już przegraliśmy z UNIĄ , pozostaje nam jeszcze sektor usług ale i tam nie bardzo nam idzie (Pozdrowienia dla wszystkich ekip rządzących od 89 roku :x )