Witaj w Wirtualne Kociewie [Allegro.pl - odwiedzaj nas codziennie!]
REGION: O Kociewiu  Starogard  plan miasta  Bobowo  Osiek  Gmina Skórcz  Miasto Skórcz  Lubichowo  Smętowo  Zblewo  Tczew  Świecie  turystyka  artyści   INFORMACJE: katalog stron www  ogłoszenia  adresy i telefony  noclegi  szkoły KOMUNIKACJA: PKS  MZK i PKP  ROZRYWKA: czat  forum  sms  gry online  dowcipy  wirtualne kartki  PORTAL: Strona główna  reklama   księga gości  ankiety  kontakt z redakcją 
  Szukaj  
Strona główna   Pliki   Twoje konto   Dodaj niusa   Najlepsza 10   FAQ   Forum dyskusyjne   Poczta   
   Zaloguj / załóż konto Strona glowna portalu   Imieniny: Joanny i Zuzanny    
Wirtualnego Kociewia :: Zobacz temat - Internet radiowy - jak to wygląda w praktyce ?
 PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Internet radiowy - jak to wygląda w praktyce ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wirtualnego Kociewia Strona Główna -> Wszystkie tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
oneman
Kociewiak
Kociewiak

PostWysłany: 23-01-2004, 08:17    Temat postu: Internet radiowy - jak to wygląda w praktyce ? Odpowiedz z cytatem

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat dostępu do internetu drogą radiową . Coraz więcej o tym słyszę i zastanawiam się jak to działa w praktyce. Wyraźcie swoje opinie na ten temat ..
...
jak działa ,
czy jest zawodny ,
jaki jest koszt ,
kto w mieście świadczy te usługę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Piotr
Administrator
Administrator

PostWysłany: 24-01-2004, 12:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Używając porównania można powiedzieć, że działa to podobnie jak dwie (lub więcej) krótkofalówki. Jedna jest u dostawcy internetu, druga u Ciebie. Oczywiście jest to duże uproszczenie, (w rzeczywistości jest to "troche " bardziej skomplikowane), ale ogólnie na takiej zasadzie to działa. Rolę kabla, którym jest dostarczany internet, spełniają w tym wypadku fale radiowe.
Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej szczegółów, najlepiej udaj się do firmy, która oferuje taki dostęp, ponieważ różni providerzy (dostawcy internetu) stosują różne rozwiązania technicze.

Kwestia niezawodności.
Z tego co się orientuję, to samo łącze jest dosyć niezawodne, większość przestojów spowodowana jest "innymi czynnikami", z którymi łącze ma niewiele wspólnego.
Ja korzystam z "radiówki" już od kilku lat, i ogólnie nie mam jakichś większych zastrzeżeń.
Dla osób, które raczej często korzystają z netu, jest to napewno lepsze rozwiązanie niż dostęp komutowany (przez modem), chociażby ze względu na koszty, czy też fakt stałego, nieograniczonego czasowo, dostępu do sieci.

Koszty są różne, zależne od firmy, od wykupionego pakietu (w głównej mierze chodzi o szerokość pasma - im szersze tym "internet działa" lepiej i szybciej, ale niestety drożej), od sprzętu jaki zostanie zainstalowany i paru innych rzeczy. Z moich obserwacji wynika, iż koszt instalacji waha się w granicach od 400 zł do ok. 1000 zł, natomiast miesięczny abonament - przy wykupieniu najtańszego pakietu - to wydatek rzędu 60 zł.
Z góry uprzedzam, że podane przeze mnie ceny mogą się różnić od tych, które proponują konkretni dostawcy.

W Starogardzie "radiówkę" napewno ma w swojej ofercie "ZiP Computer", podobno "Pestar", co do innych firm to musiałbyś już sam się zorientować.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
oneman
Kociewiak
Kociewiak

PostWysłany: 26-01-2004, 14:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem kiedyś do dyspozycji łącze radiowe w miejscu pracy i chodziło to strasznie , zawieszał się jakiś wap (czy coś takiego) przy nadajniku i nic nie chodziłotransfer był bardzo słaby . Wszystko wracało do normy gdy zadzwoniłem do serwisu
Czy ty też masz takie problemy ?
Powrót do góry
aleksandra
Nowy
Nowy

PostWysłany: 31-01-2004, 20:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

icon_lol.gif Dla mieszkańców Zblewa stałe podłączenie do internetu od zaraz - 320 kbit /s. Instalacja - 790 zł brutto, abonament za jedno stanowisko - 89 zł brutto. Musisz mieć kartę sieciową. Dokłądne wiadomosci na znajdziesz stronach http://dobrynet.pl 56 252 96.

Mam takie podłączenie od 1 grudnia ub.r. Działa bezawaryjnie. Poleceam wszystkim zblewiakom, a szczególnie firmom, skończą się Wasze kłopoty z przesyłaniem danych.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
oneman
Kociewiak
Kociewiak

PostWysłany: 02-02-2004, 12:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czy jest ktoś taki w Starogardzie ? ...poza Zip-em i Pestar-em ?
Powrót do góry
Izabela
Stały bywalec
Stały bywalec

PostWysłany: 30-03-2004, 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oneman napisał:
Miałem kiedyś do dyspozycji łącze radiowe w miejscu pracy i chodziło to strasznie , zawieszał się jakiś wap (czy coś takiego) przy nadajniku i nic nie chodziłotransfer był bardzo słaby . Wszystko wracało do normy gdy zadzwoniłem do serwisu
Czy ty też masz takie problemy ?

hehe...jeszcze jakie...mnie juz, że tak ładnie się wyrażę, KURWICA bierze...mam sporo pracy, która przede wsyzstkim wymaga współpracy z netem ale nie mogę nigdy tego doskonale zrobic albo w najlepszym wypadku WCALE bo netu nie ma...co chwilę mi pada! Poza tym juz "przywracanie systemu" czy "uruchom ponownie" (choć to akurat i tak nie ma nic wspolnego z siecią) nie wystarcza..jak tak dalej pójdzie to niestety ale ZIP poniesie konsekwencje..chociażby reklamowe....Cóż....skoro płacę to wymagam:/ a jesli wymagam to ma to być w miarę dobrze wykonane!!!

Ziirytowana na maxa
Izabela

Ostatnio zmieniony przez Izabela dnia 30-03-2004, 22:18, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Nr. tel.
Izabela
Stały bywalec
Stały bywalec

PostWysłany: 30-03-2004, 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aaaa....i oczywiscie za każde wezwanie serwisu a co za tym idzie: naprawa...zobowiązani jesteśmy ponieść koszta, które są uwzglednione w umowie...więc nasuwa się zasadnicze pytanie: czy oby ZIP w ten sposób nie zarabia na siebie??

Tym razem
WKURZONA na maxa
Izabela
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Nr. tel.
aleksandra
Gość

PostWysłany: 31-03-2004, 14:24    Temat postu: radiowe łącze internetowe Odpowiedz z cytatem

icon_lol.gif Nie rozumię Wasszych problemów z internetem, bo moje łącze działa od grudnia ubiegłego roku i nie mam z nim żadnych kłopotów, o których piszecie.
Jesto to łącze internetowe na terenie Zblewa, założone przez DobryMicrosystem's Starogad Gd.
Dokłądne wiadomosci znajdziesz na stronach http://dobrynet.pl tel. 56 252 96
POLECAM WSZYSTKIM (a szczególnie firmom) - działa naprawdę bezawaryjnie!!!!
Powrót do góry
Izabela
Stały bywalec
Stały bywalec

PostWysłany: 01-04-2004, 21:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no cóż...tak naprawde to nikt sam się do konca nie rozumie:) masz szczęście iż akurat Tobie przytrafił się taki dobry dostawca netu:) co prawda nie wątpie iż Zip jest ok. ale np u mnie jest nie ok.icon_razz.gif ot mała zpoematyzowana sentencja...icon_smile.gif

Pozdrawiam serdecznie:)
Izabela

www.e-stacja.pl
Netlista-Największe Przeboje E-Stacji
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wirtualnego Kociewia Strona Główna -> Wszystkie tematy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: