Jarek Administrator

|
Wysłany: 08-02-2004, 06:17 Temat postu: A może jazz? |
|
|
List Prezesa Stowarzyszenia "Jazz Fan Club"
28 stycznia 2004
Stowarzyszenie Miłośników Muzyki Jazzowej
"Jazz Fan Club"
ul Żeromskiego 32
83-200 Starogard Gd.
Tel. 507-585 -791
NIP.5922045137, Regon 192979325
Na terenie Starogardu Gdańskiego działa Stowarzyszenie Miłośników Muzyki Jazzowej „ Jazz Fan Club'"
Jednym z celów jakie stawia sobie Stowarzyszenie jest pobudzenie zainteresowania muzyką jazzową młodzieży szkół średnich powiatu staro gardzkiego. Pobudzenie zainteresowania tym gatunkiem muzyki ma zostać zrealizowane przez cykl koncertów połączonych z prelekcjami w gminnych ośrodkach kultury na terenie na terenie Kociewia, jak i w szkołach średnich naszego powiatu.
Koncerty te zawierały by m.in. prelekcje na temat historii jazzu od jego początków po czasy nam współczesne (style jazzowe, najwybitniejsi muzycy i zespoły danego stylu, standardy jazzowe, jak i historię jazzu w Polsce. Jako demonstrator/y wystąpili by znani muzycy jazzowi.
Myślę że zainteresowanie młodzieży jazzem (edukacja jej w tym temacie) winna ją również wychowywać. Przez pokazanie jej jak można wartościowo spędzać czas, można ją zachęcić do grania i słuchania jazzu.
Jest to mój pomysł na pokazanie młodzieży, że istnieje wartościowy rodzaj muzyki -na przekór miernocie i tandecie, którą serwują nam media i która nas otacza.
Obecnie jesteśmy inicjatorami koncertów, które odbywają się często w Starogardzie Gdańskim. Jest to mój pomysł, aby ożywić życie kulturalne miasta i myślę, że w dobrej perspektywie Kociewia, aby życie kulturalne nie składało się tylko z oglądania programów telewizyjnych, w większości niskiego lotu.
Chciałbym również pokazać młodzieży, że spędzić można mile wolny czas. Moja propozycja jest alternatywą do chodzenia po ulicach i picia piwa.
W ostatnim okresie odbyły się koncerty Adama Wendta, Leszka Dranickiego czy Wojciecha Staroniewicza. Promowaliśmy młodych wykonawców jazzu takich jak: Krzysztof Paul, Krzysztof Urbański czy Adam Galicki. Na nasze koncerty, które są organizowane w starogardzkiej restauracji „Ogródek" przychodzi coraz więcej słuchaczy głównie młodzieży, czyli nasz pomysł na wzbogacenie oferty kulturalnej miasta i Kociewia jest jak najbardziej trafiony. W najbliższym czasie mamy zamiar zorganizować koncerty z udziałem czołowych polskich muzyków jazzowych i z terenu Kociewia.
Chcemy, aby nasze koncerty odbywały się cyklicznie ( co najmniej dwa razy w miesiącu ) i aby brali w nich udział czołowi polscy jazzmani tacy jak: Jarosław Śmietana, Zbigniew Namysłowski czy Cezary Paciorek.
Trzeba na to środków finansowych. Aby powstał program edukacyjny adresowany do młodzieży całego Kociewia i w realizacji tego programu wzięli udział dobrzy polscy muzycy też trzeba środków finansowych.
Drodzy Sponsorzy !
Działając wspólnie w dziedzinie wzbogacenia oferty kulturalnej miasta i Kociewia przekonamy młodzież i dorosłych naszej małej ojczyzny do wartościowego spędzenia czasu.
Jesteśmy przekonani, że wasze środki finansowe zahamują rozwój patologii społecznej. Przyczynienie się do tego będzie waszym wielkim sukcesem.
W zamian proponujemy reklamę Waszej firmy na naszych kolorowych plakatach czy bezpośrednio na koncertach. Proponujemy stałą współpracę przez cały 2004 rok.
Chcielibyśmy, aby Wasza firma przekazywała w formie darowizny na szczytne cele jakie stawia sobie Stowarzyszenie tj.;
1. Pobudzenie zainteresowania muzyką jazzową.
2. Prowadzenie działalności edukacyjnej i wychowawczej.
3. Wszechstronny rozwój kulturalny i społeczny ziemi kociewskiej.
4. Integracja muzyków i miłośników muzyki jazzowej,
5. Przeciwdziałanie patologii społecznej.
Prosilibyśmy aby Wasza firma przekazała w formie darowizny raz na kwartał na rzecz Stowarzyszenia kwotę 300 zł. lub do 10-tcgo każdego miesiąca kwotę 100 zł. W zamian wasza firma miałaby reklamy w czasie jednego koncertu miesięcznie.
Numer naszego konta:
Bank Spółdzielczy o/Starogatrd Gdański
10834000010004743820000001 _________________ pozdrawiam.Mimo wszystko. |
|